Zdrowe produkty w diecie cz.1

Zdrowe produkty w diecie

Jeste艣 tym co jesz 馃槉 Zapewne ka偶dy z nas s艂ysza艂 to powiedzenie i nale偶y stwierdzi膰, 偶e jest w nim sporo prawdy. Jedzenie stanowi niezb臋dny element naszego 偶ycia, dzi臋ki kt贸remu dostarczamy organizmowi energi臋 oraz wszelkie niezb臋dne do prawid艂owego funkcjonowania witaminy i minera艂y. Odpowiednio zbilansowana dieta jest fundamentem zdrowia i mo偶e stanowi膰 profilaktyk臋 wielu powszechnych chor贸b. Z drugiej strony spo偶ywanie wysoko przetworzonych produkt贸w i nadwy偶ka kaloryczna mog膮 bezpo艣rednio przyczynia膰 si臋 do wielu schorze艅 takich jak: oty艂o艣膰 czy te偶 cukrzyca typu II. Z tego artyku艂u dowiesz si臋 jakie produkty i dlaczego znajduj膮 si臋 na szczycie listy najzdrowszego jedzenia.

Kiwi

Pod wzgl臋dem popularno艣ci kiwi niestety ust臋puje bardziej rozpowszechnionym owocom, a szkoda鈥 Jest to niezwykle bogaty w witaminy owoc. Zawiera wi臋cej witaminy C, A, K i b艂onnika ni偶 pomara艅cze, banany, truskawki i jagody ! Jest r贸wnie偶 bogatym 藕r贸d艂em luteiny
i zeaksantyny, kt贸re wp艂ywaj膮 pozytywnie na jako艣膰 widzenia. Ponadto w kiwi znajdziemy tak偶e wiele cennych minera艂贸w jak np. potas i mied藕. Warto podkre艣li膰, 偶e spo偶ycie jednego kiwi dziennie w pe艂ni pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witamin臋 C. W jednym z bada艅 przez 4 tygodnie osoby doros艂e ze stwierdzonymi problemami ze snem spo偶ywa艂y 2 sztuki kiwi przed spaniem. Zaobserwowano, 偶e istotnie polepszy艂a si臋 jako艣膰 oraz d艂ugo艣膰 ich snu. Badania potwierdzaj膮 r贸wnie偶, 偶e kiwi ma du偶y potencja艂 antyoksydacyjny, a spo偶ywanie bezpo艣rednio samego owocu jest skuteczniejsze ni偶 stosowanie r贸wnowa偶nej suplementacji witamin膮 C.

Jaja

Kolejny top produkt jest pochodzenia zwierz臋cego, a mowa o jajkach. Sw贸j kolor 偶贸艂tko zawdzi臋cza barwnikom tzw. karotenoidom, kt贸re korzystnie wp艂ywaj膮 m.in. na stan sk贸ry oraz oczy. Jaja stanowi膮 bogate 藕r贸d艂o witamin rozpuszczalnych w t艂uszczach tj. ADEK oraz witamin z grupy B, w tym cz臋sto niedoborowej B12. Unikatowym wzgl臋dem innych produkt贸w spo偶ywczych jest wysoka zawarto艣膰 fosfolipid贸w w jajach. S膮 one istotnym sk艂adnikiem b艂on kom贸rkowych oraz wywieraj膮 korzystny wp艂yw na uk艂ad kr膮偶eniowy i nerwowy. Dostarczenie tych zwi膮zk贸w z diet膮 mo偶e zapobiega膰 wyst臋powaniu mia偶d偶ycy. Nale偶y pami臋ta膰, 偶e przy zakupie jajek trzeba kierowa膰 si臋 jako艣ci膮, a j膮 znajdziemy u mniejszych rolnik贸w oraz w prywatnych gospodarstwach, gdzie kury 偶yj膮 na wolnym wybiegu i s膮 karmione dobrymi produktami. Te sk艂adowe gwarantuj膮 najwy偶sz膮 jako艣膰 i smak jaj !

P艂atki owsiane

Na p贸艂kach sklepowych zazwyczaj rzucaj膮 si臋 w oczy du偶e paczki dos艂adzanych
i fortyfikowanych p艂atk贸w zbo偶owych. Tego rodzaju produkty specjalnie zawieraj膮 dodatki witamin, 偶eby producenci mogli zamie艣ci膰 na opakowaniu jak膮kolwiek pozytywn膮 informacje 偶ywieniow膮. Zamiast tych wyrob贸w najlepiej wybra膰 kilkukrotnie ta艅sz膮 i zdrowsz膮 alternatyw臋, kt贸r膮 s膮 p艂atki owsiane. Przede wszystkim zawieraj膮 du偶膮 ilo艣膰 b艂onnika, kt贸ry stymuluje prac臋 jelit i tym samym zapewnia odpowiednie funkcjonowanie ca艂ego przewodu pokarmowego. Dzi臋ki optymalnej zawarto艣ci w臋glowodan贸w z艂o偶onych oraz wspomnianego wcze艣niej b艂onnika p艂atki wp艂ywaj膮 na stabilizacj臋 poziomu cukru we krwi. Oczywi艣cie trzeba wspomnie膰, 偶e znajdziemy w nich r贸wnie偶 spore ilo艣ci minera艂贸w m.in. cynk i magnez, a te przyczyniaj膮 si臋 do polepszenia kondycji zar贸wno sk贸ry, w艂os贸w, paznokci, ale r贸wnie偶 wspomagaj膮 prac臋 mi臋艣ni.

Kurkuma

Nast臋pny superfood to kurkuma, czyli ro艣lina z rodziny imbirowatych uprawiana g艂贸wnie w po艂udniowo wschodniej Azji. Stosowana jest g艂贸wnie jako jedna z podstawowych orientalnych przypraw oraz naturalny barwnik spo偶ywczy. Spo艣r贸d wielu korzystnych zwi膮zk贸w zawartych w kurkumie, to kurkumina wykazuje dzia艂anie najsilniejsze. Przede wszystkim nale偶y zaznaczy膰, 偶e kurkumina jest silnym przeciwutleniaczem. Sprzyja zachowaniu r贸wnowagi prooksydacyjno-antyoksydacyjnej broni膮c tym samym nasz organizm przed niekorzystnym dzia艂aniem zwi膮zanym z nadmiarem wolnych rodnik贸w. Wykazano r贸wnie偶 jej dzia艂anie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Przeprowadzone badania wskazuj膮 na korzystne dzia艂anie prewencyjne kurkuminy przypadku schorze艅 neurodegeneracyjnych tj. choroba Parkinsona oraz choroba Alzheimera. Ponadto zwraca si臋 te偶 uwag臋 na potencjalne dzia艂anie przeciwnowotworowe tego zwi膮zku. Co ciekawe korzystaj膮c z przypraw warto 艂膮czy膰 kurkum臋 z pieprzem, albowiem piperyna zawarta w pieprzu pot臋guje dzia艂anie bioaktywnej kurkuminy.

Nasiona Chia

Ostatnim produktem w niniejszym zestawieniu s膮 nasiona chia, czyli sza艂wia hiszpa艅ska. Wygl膮dem przypominaj膮 bardziej znane na polskim rynku nasiona lnu. S膮 to ma艂e, owalne
i p艂askie ziarenka o zabarwieniu czarnym. Sza艂wia hiszpa艅ska ma wyj膮tkowy sk艂ad mineralny. Na wyr贸偶nienie zas艂uguje tutaj ilo艣膰 wapnia i fosforu, kt贸re przyczyniaj膮 si臋 do prawid艂owej budowy i funkcjonowania ko艣ci. Na 100 gram贸w produktu zawiera wi臋cej wapnia ni偶 mleko ! Nasiona te stanowi膮 tak偶e bogate 藕r贸d艂o rozpuszczalnego b艂onnika w postaci pektyn, a ten uefektywnia prac臋 jelit. Ponadto znajdziemy w tej ro艣linie r贸wnie偶 sporo warto艣ciowych dla naszego zdrowia kwas贸w omega 3. Badania przeprowadzone na ludziach udowadniaj膮, i偶 regularne spo偶ywanie naczy艅 poprawia profil lipidowy krwi. Zaobserwowano zmniejszenie poziomu cholesterolu ca艂kowitego, obni偶enie frakcji VLDL oraz podwy偶szenie tzw. 鈥瀌obrego cholesterolu鈥 鈥 HDL. Inne badanie potwierdza, 偶e w艂膮czenie nasion chia do diety b臋dzie skutkowa艂o degresj膮 poziomu bia艂ka ostrej fazy CRP, kt贸re jest bezpo艣rednim markerem stan贸w zapalnych w naszym organizmie.

Bonus

Wszystkie wymienione powy偶ej produkty mo偶na po艂膮czy膰 i przygotowa膰 posi艂ek, kt贸ry b臋dzie prawdziw膮 bomb膮 witaminow膮. Wystarczy dok艂adnie wymiesza膰 100 gram贸w p艂atk贸w owsianych z 3 jajkami i dodatkiem 艂y偶eczki kurkumy. Nast臋pnie wrzuci膰 sk艂adniki na rozgrzan膮 patelni臋 i obsma偶y膰 z obu stron tak, aby powsta艂 omlet. Teraz wystarczy pokroi膰 jedno kiwi, doda膰 na wierzch omleta i posypa膰 jedn膮 艂y偶eczk膮 nasion chia. W艂膮czenie tego posi艂ku na sta艂e do naszego jad艂ospisu przyniesie nam na pewno wiele korzy艣ci zdrowotnych i urozmaici nasz膮 kuchni臋.

Trener personalny. Doktorant AWF Katowice w katedrze nauk fizjologiczno-medycznych.聽

Udost臋pnij

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Polecane